Гамбари приключи разговорите си с китайски дипломати
Гамбари приключи разговорите си с китайски дипломати / netinfo

Специалният пратеник на ООН за Мианма Ибрахим Гамбари приключи разговорите си с китайски дипломати, без да получи уверение, че Китай ще окаже по-силен натиск върху военната хунта в Мианма, предаде Ройтерс.

Гамбари е на обиколка в Азия, за да призове страните от региона - най-вече Индия и Китай - да предприемат по-строга линия на поведение към военния режим в Мианма, който в края на септември брутално смаза продемократичните протести, водени от будисткото духовенство.

По-рано този месец американският президент Джордж Буш също призова Пекин и Делхи да засилят натиска и да последват примера на Вашингтон и да наложат санкции, припомня Ройтерс.

Китай не е склонен да наложи санкции срещу която и да е страна и подобно на Индия има икономически и стратегически интереси в Мианма. След среща с Гамбари китайските дипломати не дадоха признак, че ще засилят натиска и отговориха уклончиво на неговия призив, заявявайки, че преговорите, а не санкциите са най-добрият подход.

Китайският заместник-министър на външните работи Ван И каза на Гамбари, че Китай ще продължи усилията си да помогне за намиране на "подходящо решение" на ситуацията в Мианма.

Китай, най-близкият партньор на Мианма, изрази загриженост от репресиите на военната хунта и се присъедини към декларацията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща потушаването на продемократичните протести. Пекин обаче подчерта, че присъединяването му към декларацията не означава, че би приел по-сурови мерки или юридически обвързващи резолюции на ООН за югоизточната азиатска страна.