Гаетан Дюга не е внесъл вируса на СПИН в САЩ
Гаетан Дюга не е внесъл вируса на СПИН в САЩ / ThinkStock/Getty Images

Канадският стюард Гаетан Дюга, който през 80-те години на миналия век бе посочен като виновника за внасянето и разпространението на вируса на СПИН в САЩ и стана известен като "пациент нула", всъщност не е имал подобна роля, заявиха американски учени, цитирани от Франс прес.

"Няма биологични, нито исторически доказателства, че с пациент нула е свързан първият случай на СПИН в САЩ", заявиха учени от университета на Тусон в Аризона. Резултатите от изследването им бяха представени на конференция в Бостън. Подробните им заключения обаче все още не са публикувани.

Германски учени разработват генна терапия срещу ХИВ

Екипът под ръководството на експерта по биология Майкъл Воробей анализирал генома на вируса в 8 кръвни проби от американски пациенти, който е част от 9-те най-стари генома на вируса, регистрирани досега в света - през 1978-1979 г., както и генома на вируса у "пациент нула" - през 1983 г. Гаетан Дюга бе посочен от журналиста Ранди Смит в негова книга като човека, който е внесъл вируса ХИВ в САЩ и го е разпространил при многобройните си пътувания в страната, припомни сп. "Сайънс".

Чарли Шийн неволно допринесе за борбата срещу ХИВ

Но като комбинирал резултатите от биологичен, филогенетичен и исторически анализ, екипът на Воробей заключил, че вирусът е бил пренесен от Африка към Карибите, по-специално към Хаити между 1964 г. и 1970 г., вероятно преди 1967 г., преди да бъде внесен в САЩ - в Ню Йорк, между 1969 г. и 1973 г., вероятно преди 1971 г.

Вирусът, чийто геном мутира при всяка дупликация, след това бил пренесен в Сан Франциско преди 1975 г.

Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин

Благодарение на създаденото по този начин генеаложко дърво учените установили, че геномът на вируса у пациент нула не е свързан с първите години на епидемията в САЩ, а е в центъра на въпросното родословно дърво, отбелязва "Сайънс". Това показва, че починалият през 1984 г. Гаетан Дюга не е внесъл СПИН в САЩ.

Източник: БТА