Г-8 за още мерки срещу Иран при неизпълнение на резолюция на СС
Г-8 за още мерки срещу Иран при неизпълнение на резолюция на СС / netinfo

Страните от Г-8 ще подкрепят нови подходящи мерки срещу Техеран, ако той не изпълни резолюция 1747 на Съвета за сигурност на ООН, който поиска Иран да спре да обогатява уран. Това предаде Ройтерс, цитирайки обща декларация на външните министри на Г-8, които имаха среща в германския град Потсдам.

Групата на осемте включва седемте най-развити индустриални държави - САЩ, Япония, Канада, Франция, Великобритания, Германия и Италия - плюс Русия.

Резолюцията на Съвета за сигурност, приета на 24 март, даде на Техеран 60-дневен срок да спре обогатяването на уран. Срокът изтече на 24 май, но Техеран не изпълни исканията на Съвета за сигурност.

В общата декларация външните министри на държавите от Г-8 се изразяват съжаление, че Иран продължава да обогатява уран, както е посочено в последния доклад на директора на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей.

Срещата в Потсдам е една от поредицата срещи на Г-8 на министерско равнище преди срещата на върха в Хайлингендам, Германия, от 6 до 8 юни.

В Потсдам освен иранските ядрени амбиции се дискутираха и въпроси като статута на Косово, кризата в Дарфур и обстановката в горещите точки на Близкия изток. Външните министри на държавите от Г-8 се срещнаха с колегите си от Пакистан и Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Министрите се обявяват за създаване на специален трибунал за Ливан, който да съди убийците на бившия ливански премиер Рафик Харири, загинал при бомбен атентат в Бейрут на 14 февруари 2005 година. Външните министри призовават международната общност да подкрепя трибунала след неговото създаване и да сътрудничи с него.