Г-8 обезпокоено от разпространението на тероризма
Г-8 обезпокоено от разпространението на тероризма / снимка: БГНЕС

Министрите на правосъдието, вътрешните работи и главните прокурори на осемте водещи индустриални страни са обезпокоени от разпространението на идеите на тероризма в различни части на света, по-широкото използване на интернет и новите технологии от организираната престъпност.

Това се казва в заключителния документ, приет от ръководителите на правоохранителните ведомства на Великобритания, Италия, Франция, Канада, Русия, САЩ, Япония и Германия.

Форумът се състоя в рамките на подготовката на срещата на лидерите на Г-8, която ще се проведе през юли на северния японски остров Хокайдо. Участниците в конференцията подчертаха намеренията си да си сътрудничат за предотвратяване на престъпления спрямо деца. Особено внимание бе отделено на борбата с детската порнография.

Днес министрите на финансите на страните от Г-8 се срещат в японския град Осака, за да обсъдят последиците от международната финансова криза и подкрепата за най-бедните страни по света във връзка с увеличаването на цените на храните.