Г-7 обяви план за действие срещу финансовата криза
Г-7 обяви план за действие срещу финансовата криза / снимка: БГНЕС
Финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-7 обявиха план за борба с международната финансова криза, предадоха световните агенции. Г-7 се ангажира да използва "всички инструменти на свое разположение", за да попречи на фалита на важни финансови институции, чийто крах би могъл да се отрази пагубно върху цялата финансова система.

Ще се предприемат всички нужни мерки за деблокиране на кредитирането и монетарните пазари, за да могат банките и други финансови институции да получат широк достъп до свежи пари.

Министрите на Г-7 изявиха готовност да направят всичко нужно, за да деблокират ипотечните кредитни пазари. Според министрите е необходимо банките да могат да набират капитал както от публичния, така и от частния сектор за възстановяване на доверието.

Финансовите министри от Г-7 обявиха подкрепата си за МВФ и ролята му като помощ на засегнатите от финансовата криза държави и обещаха да ускорят прилагането на препоръките от Форума за финансова стабилност. Те признаха спешната необходимост от реформа на финансовата система и заявиха, че ще укрепят сътрудничеството си и ще работят и с други партньори за изпълнението на този план.

Никога не е било по-важно да се намерят общи решения за справяне с кризата, заяви финансовият министър на САЩ Хенри Полсън след заседанието на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-7 във Вашингтон, предаде Франс прес. "Г-7 държи на солидно международно сътрудничество и партньорство. Никога не е било по-важно да се намерят колективни решения за осигуряване на стабилността и ефикасността на финансовите пазари и оздравяването на световната икономика", заяви той.

Полсън определи обявения план за действие на Г-7 като решителен. "Той дава рамка за индивидуалните ни и колективните ни политики за осигуляване на свежи пари на пазарите, укрепване на финансовите институции, защита на вложителите и подсилване на дадените на инвеститорите гаранции", добави Полсън.

Той заяви, че в рамките на "плана Полсън", който предвижда да се отделят до 700 милиарда долара за купуване на обезценени активи на банки, службите на финансовото министерство на САЩ "изготвят стратегии за купуване и гарантиране на ипотечни активи и вземане на дялово участие в капитала на финансови институции, толкова колкото е необходимо за осигуряване стабилността на финансовите пазари".