Фронтекс засилва операциите си в Средиземно море
Фронтекс засилва операциите си в Средиземно море / БГНЕС, архив

Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс обяви днес, че е увеличила операциите си в Средиземно море, където през уикенда бяха спасени над 6500 мигранти, а десет бяха открити мъртви, предаде Франс прес.

"Действаме за увеличаване на броя на корабите и самолетите. Поискахме и получихме потвърждение от някои европейски страни, сред които и Франция, че ще изпратят свои части, каза говорителката на Фронтекс Ева Монкюр от Варшава, където е базирана агенцията.

Стотици мигранти, главно африканци, но също голям брой сирийци, тръгващи най-често от Либия, пристигат ежедневно в Италия, предприемайки рисковано пътуване през Средиземно море. Понастоящем в морето действат десетина кораба в рамките на ръководената от Фронтекс операция "Тритон", а агенцията приключва процедурите по изпращане на още кораби, но това все пак изисква известно време, обясни Монкюр.

Италианските власти спасиха вчера и онзи ден рекордните 6551 мигранти при 34 отделни операции в централната част на Средиземно море. Сред тях имало и бременна жена, която малко след като била спасена, родила момиченце, предаде ДПА. Майката и бебето са добре, съобщиха с радост от италианския военноморски флот, публикувайки в Туитър и снимка от щастливото събитие, станало тази нощ на борда на кораба "Бетика".

Близо 3000 от спасените през уикенда над 6000 мигранти пристигнаха тази сутрин в Италия, посочиха от флота. Група от 873-ма мигранти, включително 103 жени и 52 деца, пристигнаха в пристанище Поцало, в най-южната част на о. Сицилия. След идентифициране новодошлите - основно сомалийци и еритрейци - ще бъдат разпределени в центровете за настаняване на територията на целия полуостров.

Друга група от около 400 души пристигна с кораб на италианската брегова охрана в Месина, в северната част на Сицилия. Тя също се състои преобладаващо от сомалийци и еритрейци, но включва и сирийци.

Към обяд на италианския бряг акостираха още два съда с близо 1500 мигранти - 778 в Реджо ди Калабрия и 675 на сицилианското пристанище Аугуста. Група от 329 мигранти е пристигнала на о. Лампедуза.

Източник: БТА