/ iStock/Getty Images
Европейската агенция за защита на границите Фронтекс от днес използва дирижабъл, за да контролира границата между членката на ЕС Гърция и Турция, съобщава ДПА.

Целта е по този начин да се води борба с трафикантите в Североизточна Гърция, които редовно довеждат нелегални мигранти в Гърция и съответно в ЕС.
За тази цел дирижабълът е оборудван с термокамери и други устройства за наблюдение, съобщи днес гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Разполагането на дирижабъла над река Еврос , която бележи границата с Турция, се извършва в сътрудничество с гръцките сили за сигурност.
Информацията, предавана от летателния апарат, се препредава в реално време на Фронтекс и гръцките власти.

Река Еврос стана сцена на криза между ЕС и Турция през февруари 2020 г. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че границата на страната му с ЕС е отворена и хиляди мигранти се втурнаха от Турция към Гърция.

Гръцката полиция обаче не им позволяваше да преминат и дори използва сълзотворен газ и подсили оградата по границата.

Според агенцията на ООН за бежанците около 2700 мигранти са пресекли границата през река Еврос от началото на годината. През 2020 г. само около 6000 души са влезли в страната нелегално, докато през 2019 г. броят им беше 15 000.
БТА