Фронтекс: Незаконната имиграция в ЕС е скочила двойно
Фронтекс: Незаконната имиграция в ЕС е скочила двойно / снимка: Reuters, архив

Европейските власти са прехванали през първите девет месеца на тази година почти двойно повече незаконни мигранти, отколкото за цялата 2010 г. Основен път за достъп отново са морските пътища към Италия и Малта заради арабската пролет и либийския конфликт, съобщи европейската агенция за граничен контрол Фронтекс, цитирана от Франс прес.

От януари до септември са засечени 112 844 незаконни влизания на територията на ЕС спрямо 76 697 година по-рано, като пикът е бил през март с около 20 000 души, съобщи на пресконференция в Атина заместник-директорът на агенцията за контрола на външните граници на ЕС Гил Ариас Фернандес.

През октомври обаче овладяването на ситуацията от тунизийските и либийските власти в съчетание с лошото време са намалили с 97 процента спрямо септември преминаванията на незаконни мигранти през тази част на Средиземно море.

Вследствие на това броят на незаконни мигранти, спрени при другата основна точка на достъп - турско-гръцката граница - откъдето са преминали близо една трета от тях през първите девет месеца на годината, е достигнал през октомври абсолютен рекорд от 9600 души, което е с 20 процента повече от същия месец през 2010 г., посочва БТА.

Фернандес заяви, че не достигат приемни центрове за мигранти както в Гърция, така и в Турция, а споразумения за реадмисия със страните на произход, на първо място Афганистан, или липсват, или имат пропуски.

Другата последица от европейските опити да затворят обичайните пътища на достъп на незаконни мигранти е отварянето на ново трасе през Македония, Сърбия и Унгария до Австрия, където през сравняваните периоди прехващанията на незаконни мигранти са нараснали с 35 процента.