Фрицъл планирал затвор за дъщеря си когато била на 12 години
Фрицъл планирал затвор за дъщеря си когато била на 12 години / netinfo

Австрийската полиция заяви, че по всяка вероятност Йозеф Фрицъл, който държа дъщеря си в плен в продължение на 24 години и й направи седем деца, е започнал да крои плановете си още през 1978 г., когато тя е била на 12 години, предадоха световните агенции.

Полковник Франц Полцер, директор на отдела за криминални разследвания на полицията в провинция Долна Австрия, съобщи, че местните власти одобрили преди 30 години планове за преустройство на притежаваната от Фрицъл жилищна сграда в град Амщетен, на 75 км западно от Виена. Според Полцер бащата е искал да пресъздаде със собствената си дъщеря семейството, което вече имал със съпругата си.

Фрицъл има седем деца от жена си Роземари, като петото и шестото са близнаци. Дъщеря му Елизабет също е родила седем деца от него и петото и шестото отново са близнаци, аргументира хипотезата си полицаят, който определи съвпадението като необикновено.

Единият от близнаците, роден от дъщерята на Фрицъл, е починал малко след раждането си през 1996 г. Бащата призна, че е изгорил трупа в котелното помещение на жилищната сграда.

В момента 73-годишният Йозеф Фрицъл е в предварителния арест и още не са му предявени обвинения. Прокуратурата съобщи днес, че неин представител ще се срещне за първи път с Фрицъл в сряда или най-късно в четвъртък. Срокът на предварителното задържане, който изтича след една седмица, по всяка вероятност ще бъде удължен с 14 дни.

Прокуратурата е разпоредила психиатрична експертиза, за да бъде установено дали Фрицъл е умствено здрав. Адвокатът му заяви днес, че ще поиска независима контраекспертиза, ако резултатите покажат, че клиентът му може да носи наказателна отговорност. Той ще пледира, че Фрицъл е невменяем и не може да бъде съден.