/ БГНЕС
Френските депутати приеха втората част на спорната пенсионна реформа, която предизвика масови протести в страната, предаде Франс прес.

Проектът на по-техническата част на пенсионната реформа бе приет с 98 гласа на 1, като лявата и дясната опозиция не участваха в гласуването.

Затвориха Айфеловата кула заради нови протести

По-рано тази седмица вече беше приета основната част от пенсионната реформа с прилагането на спорния член 49-3 от френската конституция, който позволява приемането на законов текст без гласуване в парламента.

На фона на протестите Франция спира временно мярка от пенсионната реформа

В редица френски градове се състояха нови протести с искане за оттегляне на текста на пенсионната реформа. Най-масовите бяха в Марсилия с близо 2000 демонстранти по данни на полицията и в Лион с участието на 1600 души според властите и 4000 според синдикатите. Протести имаше и в Лил, Рен, Хавър и северозападния град Кан (Caen). Нов ден на протести е обявен за 31 март.

Предстои законопроектът за пенсионната реформа да бъде разгледан и в Сената от края на април. Правителството очаква текстът да бъде окончателно приет преди лятото.
БТА