Френският съд отхвърли данъка богатство, въведен от социалистите
Френският съд отхвърли данъка богатство, въведен от социалистите / снимка: www.sxc.hu

Френският Конституционен съд съобщи, че отменя 75-процентовата данъчна ставка върху доходите от над 1 милион евро годишно, която трябваше да влезе в сила през 2013 г., предаде Ройтерс. Френското правителство съобщи, че ще внесе нов вариант на предложението си.

Налагането на този данък, одобрено от социалистическото правителство и разгневило хората с високи доходи, бе едно от основните предизборни обещания на президента Франсоа Оланд, спечелил изборите през май. Както заяви Оланд, целта е най-заможните французи да допринасят повече за намаляването на бюджетния дефицит.

Решението на Конституционния съд, сезиран от консервативната опозиция, е силен удар по президента социалист, коментира Ройтерс. Агенцията отбелязва, че планираната от левицата 75-процентова данъчна ставка бе засегнала само няколко хиляди френски граждани. Тази мярка обаче стресна чуждестранните инвеститори и ядоса французите с високи доходи, като някои от тях, сред които актьорът Жерар Депардийо, обявиха, че ще емигрират, припомня БТА.

Правителството в Париж бе изчислило, че въвеждането на данък "богатство" ще осигури на хазната около 300 милиона евро годишно, а това ще спомогне за намаляване догодина на бюжетния дефицит до равнище под 3 на сто, каквито са правилата на Европейския съюз.

В съобщението за своето решение Конституционният съд обяснява, че начинът по който ще се прилага високата данъчна ставка е несправедлив, защото ще засяга различни домакинства.