Френският министър на отбраната пристигна в Афганистан
Френският министър на отбраната пристигна в Афганистан / Reuters

Френският министър на отбраната Ален Жупе пристигна в Кабул, за да поздрави с Рождество Христово френските войници в Афганистан, предаде Франс прес.

Това е първата визита в Афганистан на новия министър на отбраната на Франция, откакто пое функциите на 15 ноември, посочва агенцията.

През 48-часовото посещение Жупе ще се срещне с няколко части на френските и международните сили в Кабул и в провинцията.

Малко след пристигането си той посети френската военна болница в района на летището в Кабул, където разговаря с членове на медицинския персонал и с пациенти, главно афганистански цивилни. "Болницата е символ на това, което правим тук, каза Жупе. Вярно е, че има бойни действия, но има също дейности, насочени към развитието и в служба на афганистанското население."

По-късно днес Жупе ще посети френска военна база. Близо 3850 френски войници са разположени в Афганистан, главно в провинция Каписа, съседна на Кабул, и в окръг Суроби, на около 60 км североизточно от столицата, пише БТА.

Утре френският министър на отбраната ще разговаря с президента Хамид Карзай и други афганистански ръководители. Жупе ще повдигне пред афганистанските си събеседници въпроса за съдбата на двамата френски журналисти от Франс 3 - Ерве Гескер и Стефан Тапоние, които са държани като заложници от 30 декември 2009 г.