/ iStock/Getty Images
Френският министър-председател Елизабет Борн предложи да се повиши законоустановената възраст за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г. в рамките на мащабна реформа на пенсионната система.

Борн заяви, че промените са необходими, за да се предотврати появата на големи дефицити в системата през следващите години, но добави: "Много добре осъзнавам, че извършването на промени в нашата пенсионна система предизвиква тревога и страхове сред французите."

Реформирането на скъпоструващата и сложна пенсионна система на Франция беше ключов елемент от предизборната платформа на Макрон при първото му идване на власт през 2017 г. Първоначалните му предложения разгневиха профсъюзите и предизвикаха седмици на протести и транспортни стачки точно преди настъпването на пандемията. Макрон отложи реформите, когато обяви локдаун във Франция в началото на 2020 г.

На фона на нарастващата инфлация в цяла Европа и най-тежката от десетилетия насам криза с разходите за живот на континента, опозицията остава силна сред политическите противници на Макрон и синдикатите.

Макрон неведнъж е говорил, че иска да накара французите да работят по-дълго и да повиши пенсионната възраст от 62 години. 
БГНЕС