Дневни полицаи в цяла Франция хвърлиха белезниците си на земята, заради обида от твърденията, че толерират бруталността и расизма. Протестиращите служители на реда преминаха в конвой по Шанз Елизе в центъра на Париж, като надуваха сирените на патрулните автомобили, разказва NOVA.

Служителите на реда отхвърлиха всякакъв паралел с колегите си в американския град Минеаполис, където смъртта при арест на афроамериканеца Джордж Флойд доведе до масови протести срещу расизма по целия свят. „Мога само да кажа, че полицаите не са расисти. Омръзна ни да слушаме това. Полицията представя ценностите на Републиката, както винаги сме го правили. Полицаите просто си вършат работата. Наказват, който трябва да бъде наказан, но не избират престъпленията, не избират въз основа на цвета”, каза Фабиен Ванфемерлик.

Полемика около термина "раса" в германската конституция


Вътрешният министър Кристоф Кастанер забрани използването на задушаващи техники за обезвреждане на арестанти, след като протестиращи във Франция също обвиниха полицията в расизъм към етническите малцинства.
NOVA