/ iStock/Getty Images
Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон публично заяви че е гей в интервю за френското гей списание Têtu, в което той също обеща да подкрепи ЛГБТ+общностите в Полша.

„Аз съм гей и нямам проблем да го кажа“, каза той пред списанието, подтикнат от въпрос за правата в Европа на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните. Той каза, че иска да покаже, че хомосексуалността му „не е пречка“ да стане министър. Пълното интервю с Têtu ще бъде публикувано в сряда.

Бон обеща, че ще посети полска зона, свободна от ЛГБТ, в началото на следващата година, както и ще предостави подкрепата си на полска организация за защита на абортите.

Стотици полски общини се обявиха за „свободни от ЛГБТ“ зони. Полското правителство предложи през август да подкрепи градове, които са загубили финансиране от ЕС поради това.

„Не бих искал хората да казват, че се боря срещу зоните, свободни от ЛГБТ, защото съм гей“, каза Бон, „Би било обидно да кажа, че водя тази борба заради себе си“. „Като министър по европейските въпроси обаче имам допълнителна отговорност. Трябва да се боря за толерантност“, добави той.

Предшественикът на Бон като министър по европейските въпроси, Амели дьо Моншален, написа през юни в статия в „Политико“, че "Европа трябва да бъде водещ пример" и изобличи нарастващата дискриминация срещу ЛГБТ общността.
БГНЕС