Френски експерти отхвърлят тезата, че Ясер Арафат е бил отровен
Френски експерти отхвърлят тезата, че Ясер Арафат е бил отровен / снимки: БГНЕС, архив

Експерти, упълномощени от френското правосъдие да разследват смъртта на починалия през 2004 г. край Париж Ясер Арафат, отхвърлят тезата, че палестинският лидер е бил отровен, предаде АФП, позовавайки се на запознат източник.

Малко след това Израел обяви, че изводите на френски експерти за смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат са очаквани, предаде АФП. „Тези изводи не изненадаха никого”, заяви говорителят на израелското министерство на външните работи Игал Палмор.

Докладът на специалистите отхвърля тезата за отравяне и по-скоро подкрепя тази за естествена смърт, посочва източникът. Оповестени неотдавна доклади от швейцарски и руски медицински анализи на проби от тленните останки на историческия палестински водач разкриха по-високи от нормата количества полоний-210 в изследвания материал, подкрепяйки тезата за отравяне, припомня АФП.

Изводи на руски и на швейцарски експерти бяха предадени през ноември на палестински лидери. Според Тауфик Тирауи, председател на палестинската комисия, разследваща смъртта на Арафат, анализите на руснаците и французите показват, че палестинският водач не е починал нито от старост, нито от болест, а от отравяне. Тирауи обаче добави, че изводите на руските и швейцарските експерти не определят каква е причината за смъртта на Арафат, припомня БТА.

Тогава палестинският представител подчерта, че Израел е основният и единствен заподозрян в аферата за убийството на Ясер Арафат. Израел отрече това твърдение.

Френски експерти отхвърлят тезата че Ясер Арафат е бил отровен
netinfo

Вдовицата на Арафат -смутена от противоречията

Вдовицата на покойния палестински водач Ясер Арафат заяви днес, че е смутена от противоречията между швейцарските и френските експерти за причините за смъртта му, предаде АФП. „Силно съм озадачена от тези противоречия... Не знам какво да мисля”, каза Суха Арафат и добави, че не обвинява никого.

Племенникът на Ясер Арафат и запознат с въпроса висш палестински представител се отнесоха скептично към френския доклад. „Досега не съм виждал доклада, но всяка нова информация за смъртта на Арафат, особено ако идва от Франция, би трябвало да е логично свързана с доклада от болницата от 2004 г.”, заяви племенникът и президент на фондация „Ясер Арафат” Насер ал Кидуа.

Ако в този доклад твърдят, че Арафат е починал от естествена смърт, защо не казаха това още през 2004 г., пита палестинският представител, пожелал анонимност.

Причините за смъртта на историческия палестински лидер на 11 ноември 2004 г. във военната болница „Перси дьо Кламар” край Париж досега не са изяснени. Мнозина палестинци подозират Израел, че е отровил Арафат чрез съучастници от антуража на палестинския лидер - нещо, което Тел Авив отрича.

Френски експерти отхвърлят тезата че Ясер Арафат е бил отровен
netinfo