Френски асоциации обединени в солидарността си към медиците в Либия
Френски асоциации обединени в солидарността си към медиците в Либия / netinfo

В Българския културен център в Париж се състоя вечер в знак на солидарност с българските медицински сестри, осъдени в Либия на Международния ден на жената 8 март , съобщи Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" към МВнР.

Събитието беше организирано от Алианс Франция - България, Асоциацията на българските медици във Франция, френския Национален комитет за подкрепа "Децата на Хипократ", Асоциациите на медицинските сестри и дипломираните санитарни работници ANFIIDE и GIPSА във Франция, Асоциацията на приятелите на Българския културен център в Париж и Асоциацията България-Франция.

Световноизвестният физик проф. Минко Балкански, който е сред организаторите на вечерта, заяви че с тази инициатива асоциациите изразяват още веднъж възмущението си от несправедливите обвинения срещу нашите сънароднички и правят крачка към обединяване на усилията си.

Франсоа Фризон-Рош, доктор по политически науки в Националния институт за административни науки на Франция, подчерта че след 1 януари 2007 г. съдбата на българските сестри трябва да се превърне в европейски ангажимент.

Известният френски гастроентеролог от български произход проф. Боян Христофоров изтъкна политическия характер на процеса и призова за силна мобилизация на българското общество и по-активното ангажиране на Европа и САЩ.

Проф. Рафаел Пити, създател на комитета "Децата на Хипократ" за подкрепа на българските медицински сестри и палестинския лекар, сподели, че като лекар се чувства лично ангажиран. Според Пити сме свидетели на процес срещу медицинската етика, който поставя под въпрос отношението на доверие между пациент и лекар.

От името на Асоциацията на българските медици във Франция Снежина Фреш посочи многобройните прояви и съпричастността на изтъкнати френски лекари към съдбата на българските медицински сестри.

Участие във вечерта взеха също Мишел Тоб, говорител на асоциацията "Заедно срещу смъртното наказание", Тиери Верне председател на "Колектив СИБЕЛ" (колектив за подкрепа на българските медицински сестри арестувани в Либия), Юри

Воденичаров от асоциацията "Франция - България", заместник-главният редактор на вестник "Стандарт" Георги Готев и бившият депутат Николай Младенов.

В края на вечерта беше предложено създаване на федерация, която да обедини усилията на асоциациите във Франция, ангажирани с каузата на осъдените в Либия български медицински сестри.