/ / iStock/Getty Images
Френската външна министърка Катрин Колона посети Киев, за да подкрепи Украйна в конфликта с Русия, съобщи Франс прес.

"Здравей, Украйна, Франция е до теб", заяви в "Туитър" Колона. Съобщението беше придружено от снимка на самата нея на покрит с мъгла площад в украинската столица, придружавана от френския посланик.

Съобщението в акаунта на външната министърка беше публикувано на френски, английски и украински.
 

Очаква се по време на третото си посещение в Украйна от началото на войната Колона да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, външния министър Дмитро Кулеба и главния прокурор Андрий Костин, както и да посети летище Гостомел край столицата, за което се водиха ожесточени боеве в началото на конфликта. Руските сили се изтеглиха от района в края на март.

"Министърката желае да демонстрира солидарността на Франция с украинския народ и непоклатимата ѝ решимост да засили подкрепата си за Украйна, за нейния суверенитет и териториална цялост", се казва в изявление на министерството. Ведомството добавя, че това посещение има за цел да подчертае и "засилването на френската подкрепа както по отношение на доставката на отбранително оборудване и борбата с безнаказаността, така и във финансово и хуманитарно отношение".
Министерството дава за пример изпращането на хуманитарен кораб с "повече от 1000 тона помощ на борда" и усилията за създаване на "зона за сигурност" около Запорожката АЕЦ, окупирана от руските сили и станала обект на обстрел.

Визитата на Колона се провежда в момент, когато Русия приключва организирането на референдуми за анексиране на четири украински области, намиращи се  под неин пълен или частичен контрол. Тези допитвания бяха заклеймени от Киев и неговите съюзници като "имитации".

Френският президент Еманюел Макрон ги определи като "пародия" и "провокация" миналата седмица в кулоарите на Общото събрание на ООН.
БТА