Фратини подкрепя забрана на крайнодясна партия
Фратини подкрепя забрана на крайнодясна партия / netinfo

Еврокомисарят за правосъдието, вътрешните работи и сигурността Франко Фратини заяви в интервю за германски вестник, че ще подкрепи всеки опит да бъде забранена Националната демократическа партия в Германия, предаде Ройтерс.

"Ако някой ден Германия стигне до забрана на Националната демократическа партия, аз ще приветствам това решение", посочва Фратини в интервю за вестник "Билд ам зонтаг".

Фратини изтъква, че крайнодесният екстремизъм надига глава в Европа. Той подчертава, че неонацистите са реална опасност за демокрацията. "Ние сме особено загрижени за положението в пет страни от Европейския съюз - в това число Германия, Франция и Белгия и Дания. За съжаление нещата не вървят на добре и моята собствена страна - Италия", подчертава Фратини в интервюто си.

Германските власти повдигнаха обвинения срещу лидера на Националната демократическа партия Удо Фойгт в подстрекаване към расова омраза заради направеното от него предложение бившият заместник на Адолф Хитлер Рудолф Хес да бъде номиниран за лауреат на Нобеловата награда за мир.

Призивите вътре в самата Германия за забрана на Националната демократическа партия се засилиха, след като миналата седмица осем индийци бяха нападнати и преследвани от тълпа неонацисти в източногерманския град Мюгелн, посочва Ройтерс.

През 2003 година бе направен опит Националната демократическа партия да бъде забранена. Тогава върховният съд на страната отхвърли искането на правителството, след като се оказа, че повечето от представените доказателства са били получени от информатори вътре в партията.