Франсоа Оланд осъди стрелбата в редакцията на „Либерасион”
Франсоа Оланд осъди стрелбата в редакцията на „Либерасион” / снимка: Gulliver/Getty Images

Френският президент Франсоа Оланд осъди стрелбата в редакцията на в. „Либерасион”, в която беше тежко ранен 27-годишен фотограф и заяви, че мишена на нападението е била цялата свобода на словото, предаде АФП.

Президентът, който е на посещение в Израел, подчерта, че приоритет е залавянето на стрелеца, застрашил човешки живот. Той се е опитал да извърши убийство и във всеки момент може да се опита отново да убие някого.

В. „Фигаро” разпространи първите снимки на предполагаемия нападател. На тях се вижда мъж с пушка, черна шапка с козирка, очила с тънка рамка, черни ръкавици и тъмно яке без ръкави. Снимките са от охранителните камери в редакцията на телевизия Бе Еф Ем Ти Ви, където в петък неизвестен мъж заплаши с оръжие персонала, но не нарани никого, посочва БТА.

Смята се, че същият мъж е стрелял днес два пъти в Париж, в редакцията на „Либерасион” и пред сградата на банката Сосиете Женерал в квартала Дефанс.

Въоръжен с пушка мъж вся паника във френската столица. Полицията в Париж ище издирва нападателя, който бил с бръсната глава, и който тази сутрин в 10.15 ч. местно време нахлу в редакцията на в. „Либерасион” и рани тежко помощник фотограф. Жертвата е в критично състояние в болница. Смята се, че същият нападател е открил 90 минути по-късно стрелба и срещу фасадата на банката „Сосиете женерал” в парижкия бизнес квартал „Дефанс”.