Френският президент Франсоа Оланд, който посети в неделя Кале за първи път, заяви, че огромният мигрантски лагер край града, известен като "Джунглата", където живеят между 7000 и 10 000 души, трябва да бъде премахнат, предаде Франс прес.

Френските власти няма да се задоволят с половинчати мерки, даде да се разбере Оланд и призова британското правителство да свърши своята част от работата. Голяма част от мигрантите, пристигнали от Сирия, Еритрея или Судан, искат да стигнат до Великобритания.

Момчета били изнасилвани в "Джунглата" край Кале

"Това, че Великобритания е взела суверенно решение, не я освобождава от задълженията й спрямо Франция", подчерта той, намеквайки за Брекзита и за двустранния договор "Льо Туке", с които британският граничен контрол се измести в Кале.

В момента френската десница избира кандидата си на президентските избори догодина и използва темата за имиграцията, отправяйки множество нападки срещу политиката на социалистическото правителство на Оланд, отбелязва АФП. Президентът дълго време избягваше деликатната тема за бежанците, но през последните дни се зае с проблема. В събота Оланд посети бежански център в Централна Франция.

Какви мерки взимат европейските страни за ограничаване на мигрантите

Също като десния си опонент Никола Саркози, който направи визита в Кале миналата седмица, и Оланд не отиде в самия лагер "Джунглата".

Хуманитарната ситуация в пренаселения лагер се влоши силно, а обитателите му все по-усилено се опитват да достигнат Великобритания въпреки опасностите. 12 мигранти загинаха в района от началото на годината. Петима от тях бяха блъснати от превозни средства в близост до пристанището.

Френското правителство вече обеща да премахне "Джунглата" преди началото на зимата и да разпредели обитателите на лагера в приемни центрове в цялата страна.

Източник: БТА