Франция започва информационна кампания за предпазване от свинския грип
Франция започва информационна кампания за предпазване от свинския грип / снимка: БГНЕС

Франция ще започне масирана информационна кампания за предпазване на учениците от свински грип, след като учебната година започне в края на месеца, съобщи АП.

Властите ще разпространят 12 милиона плаката сред родители и ученици в 63-милионната страна, което означава, че приблизително на всеки петима французи се пада по един плакат, заяви пред журналисти френският министър на образованието Люк Шател.

Властите също така ще обучават учениците как да поддържат добра хигиена в условията на повишена опасност от зараза. Те препоръчват на учениците да си бършат устата и носа със салфетка след кихане и кашляне, да си мият ръцете редовно и да избягват контакт с болни хора. "Моя отговорност е да информирам, да обясня и да успокоя цялата образователна общност", заяви Шател и добави, че целта на правителството е обществото да бъде предупредено и нащрек за заплахата от свинския грип, но без да изпада в паника и да драматизира.  

Той потвърди намерението на властта да започне да затваря училища, ако в тях бъде регистриран обезпокоителен брой случаи на заразени, и да ги отваря едва след цялостно почистване. В случай, че много училища бъдат затворени, част от учебната програма ще бъде излъчвана по държавната телевизия и радио, за да не изостават учениците, съобщава БТА.

Над 690 случая на свински грип са регистрирани във Франция досега. Специалистите предричат рязко увеличаване на броя на заразените с началото на учебната година и "грипния" сезон през есента.