Франция забрани къпането с мюсюлмански дрехи
Франция забрани къпането с мюсюлмански дрехи / снимка: БГНЕС

Френските власти забраниха на мюсюлманките в страната да се къпят в басейните с дрехи, които според ислямските канони трябва да покриват цялото тяло. Френският президент Никола Саркози смята, че подобни дрехи "унижават женското достойнство", съобщава Би Би Си.

По-рано френските мюсюлманки ходеха на плаж със специални костюми, съчетаващи традиционната арабска дреха и бикини. Във Франция този вид дреха беше кръстен остроумно "буркини".

През юни Националното събрание, долна камара на френския парламент, започна обсъждането на въпроса за ограничаването на носенето на хиджаб в страната. Този месец президентът Саркози заяви, че хиджабът, традиционна дреха на мюсюлманките, ги обрича на робство и унижава достойнството им.

"Не можем да позволим в нашата страна жените да бъдат забулени, като затворници, да бъдат отрязани от социален живот и да нямат индивидуалност", каза Саркози. От своя страна, французойката от арабски произход Карол сподели, че през юли спокойно е плувала в басейн край Париж с типичните за мюсюлманките дрехи, но през август тя не била допусната. Служителите заявили, че нейните дрехи не съответстват на правилата за хигиена, които забраняват къпане с дрехи в обществени басейни.

"Това е истинска дискриминация. Ще се боря за своите права. Но ако разбера, че съм загубила, не изключвам да напусна Франция", споделя жената пред френската преса.

Във Франция живеят около 5 милиона мюсюлмани - повече, отколкото във всяка друга европейска страна, отбелязва Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Светските закони не за пръв път влизат в противоречие с ислямскити традиции. През 2004 г. Франция забрани на момичета мюсюлманки да носят хиджаб в държавните училища.