Франция ще похарчи рекордните ? 190 млн. за председателството на ЕС
Франция ще похарчи рекордните ? 190 млн. за председателството на ЕС / netinfo

Френското правителство отдели бюджет от 190 милиона евро за шестмесечното френско председателство на Европейския съюз, съобщи ДПА. Това е рекордно голяма сума, посочва агенцията, като се позовава на репортаж в интернет-всекидневника Медияпарт. Според репортажа сумата е 16 пъти по-голяма от тази, която британското външно министерство предвиди за британското председателство през 2005 г.

Засега френското правителство не е огласило подробности за какво ще бъдат използвани парите, както и дали е организиран търг за обществени поръчки, които ще бъдат възложени от президента Никола Саркози. Държавният секретар за външните работи и европейските въпроси Жан-Пиер Жуйе заяви, че отделянето на толкова голяма сума е наложено от разширяването на Евросъюза до 27 държави.

Бюджетът "отговаря на нуждите на председателството на една уголемена Европа", отбеляза Жуйе и добави, че това обезсмисля сравненията с бюджетите на предишните председателства на ЕС. Въпреки това депутат от опозиционната Социалистическа партия заяви, че бюджетът е безсмислено голям, тъй като френското председателство на ЕС, което започва утре, ще протече през втората половина на годината и ще бъде по-кратко заради лятната ваканция.

От многобройните събития в графика на френското председателство 22 включват участието на един или повече висши представители на властта, ще се организират 92 международни конференции, на които ще присъства поне един представител на правителствата на страните членки, както и 20 неформални министерски конференции. Само тези събития, запланувани по инициатива на Франция, а не на ЕС, ще струват 82 милиона евро.