Франция се връща в обединеното военно командване на НАТО
Франция се връща в обединеното военно командване на НАТО / netinfo

Президентът Никола Саркози потвърди, че Франция скоро ще се върне в интегрираното военно командване на НАТО, но подчерта, че ядрената й възпираща сила ще остане „строго национална“.

„Няма пречки ние да участваме във военните структури на НАТО”, заяви Саркози, представяйки Бялата книга за бъдещето на френската отбрана. Франция е независим съюзник, свободен партньор. „Принципите, заложени в миналото от генерал де Гол, са и мои принципи: Франция при всички обстоятелства ще запази свободата си сама да преценява дали да изпраща свои части на операция в чужбина“, цитира АФП изказването на Саркози.

Той подчерта, че Франция няма да постави нито един контингент под командването на НАТО в мирно време. Възпиращата ядрена сила на Франция, каза още президентът, ще остане строго национална. Той обаче е уверен, че самото й съществуване е принос за сигурността на цяла Европа. Въз основа на тези принципи ние можем да подновим нашите отношения с НАТО без опасения за нашата независимост и без риск да бъдем въвлечени във война против волята си, подчерта Никола Саркози.

Преди 43 г. генерал де Гол извади Франция от интегрираното военно командване на алианса. Париж е сред най-големите вносители в бюджета и за издръжката на операциите на НАТО, уточнява БГНЕС.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер изрази задоволство от заявеното от френския президент Никола Саркози намерение да се върне в интегрираното военно командване на Алианса.

„Генералният секретар изразява задоволство от съобщението на президента Саркози“, заяви говорителят на НАТО Джеймс Апатурай. За първи път Саркози изрази намерение да върне Франция към интегрираното военно командване на НАТО през 2007 г. Страната напусна тези структури през 1966 г. и частично се върна в тях през 90-те години на 20-и век.