Франция се стреми към 400 млн. евро преки инвестиции у нас
Франция се стреми към 400 млн. евро преки инвестиции у нас / netinfo

Инфраструктурата, енергетиката, и в частност - атомната енергетика, туризмът, високите технологии и селското стопанство са част от областите, в които България и Франция могат да разширят своето сътрудничество. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев пред участниците в икономическия форум за България, който се провежда в Търговско-промишлената палата в Париж. Форумът е в рамките на работното посещение на българския премиер във Франция.

Министър-председателят Сергей Станишев заяви, че развитието на националната инфраструктура е водещ приоритет на правителството. България и Франция са държави със сериозна атомна енергетика и това е област, в която сътрудничеството ще продължи и ще се развива, каза той.

Пред участниците в бизнес срещата премиерът Станишев заяви, че България не разполага с богати минерални ресурси, но разполага с човешки потенциал – високообразовани и динамични хора.

Делегираният министър за външната търговия на Франция Кристин Лагард каза, че 400 милиона евро е сумата, към която Франция се стреми да достигне по отношение на преките си инвестиции в България.

При страна с 8 милиона жители и с брутен вътрешен продукт, надвишаващ 21 милиарда евро, България представлява обещаващ пазар за френските предприятия, заяви Кристин Лагард. По думите й през 2005 година за първи път стокообменът между

двете страни е достигнал 1 милиард евро, като е разпределен почти наравно. През последните шест месеца френският износ към България е нараснал с 24 процента, отбеляза тя./БТА/