Франция поема от днес за шест месеца председателството на ЕС
Франция поема от днес за шест месеца председателството на ЕС / снимка: БГНЕС
Франция поема днес от Словения за следващите шест месеца ротационното председателство на Европейския съюз.

На церемония вчера в словенския град Нова Горица по предаването на председателството френският външен министър Бернар Кушнер констатира, че ЕС е в "средно състояние". Той каза това след думите на словенския външен министър Димитрий Рупел, че предава съюза в "по-скоро добро състояние".

Правителството в Париж е отделило бюджет от 190 милиона евро за шестмесечното френско председателство на Европейския съюз, съобщи вчера информационният уебсайт "Медиапарт". Според медиата сумата е 16 пъти по-голяма от тази, която външното министерство в Лондон бе предвидило за британското председателство през 2005 г.

Излагайки приоритетите на френското председателство, външният министър на Франция Бернар Кушнер заяви, че по-нататъшното разширяване на Съюза не може да продължи, без да е влязъл в сила новият Лисабонски договор. Сега действащият Договор от Ница е изготвен с оглед на 27 членки в ЕС и не може да бъде ефективен при повече членки, посочи Кушнер.

Той каза, че по време на френското председателство ще продължи развитието на отношенията със страните, които се стремят към членство в ЕС като Хърватия и Турция, и с държави от Западните Балкани, които искат да задълбочават отношенията си с ЕС като Македония, Албания и Сърбия. Очаквам по време на френското председателство да бъдат отворени две или три нови глави в преговорите с Турция и да бъдат отворени всички глави в преговорите с Хърватия, каза Бернар Кушнер.

Френският министър на външните работи изтъкна, че основната задача на френското председателство ще е да направи ЕС и европейските институции по-разбираеми за гражданите на Съюза.

Кушнер запали в 23.07 часа местно време снощи празничното осветление на Айфеловата кула по случай започващото френско председателство на ЕС, предаде АФП. Всяка нощ в продължение на два месеца кулата символ на Париж ще бъде обляна в синя светлина, на чийто фон ще греят дванадесетте звезди от европейското знаме.