Франция обеща да подкрепи коалиционен палестински кабинет
Франция обеща да подкрепи коалиционен палестински кабинет / netinfo

Франция обеща на палестинския президент Махмуд Абас да сътрудничи с коалиционно палестинско правителство с участието на радикалната групировка Хамас, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Обещанието, което френският външен министър Филип Дуст-Блази даде на среща с Абас, бе най-големият успех в европейската обиколка на палестинския президент, посочва агенцията. Други европейски ръководители, с които той се срещна през седмицата, бяха далеч по-предпазливи, предпочитайки да изчакат да бъде формирано правителството, преди да поемат каквито и да било ангажименти.

Ако палестинското правителство на националното единство бъде формирано според споразумението от Мека, постигнато между партията на палестинския президент Фатах и групировката Хамас, Франция е готова да работи с него, каза Дуст-Блази на пресконференция след срещата с Абас. Френският първи дипломат обаче не пое ангажимент за размразяване на помощта за палестинците, допълва АП.

Преди това Абас се срещна с президента Жак Ширак и не получи и от него никакви гаранции, че международната хуманитарна помощ за палестинците ще бъде подновена.