Франция може да увеличи контингента си в Афганистан
Франция може да увеличи контингента си в Афганистан / netinfo

Френският президент Никола Саркози, който изненадващо пристигна в Афганистан, заяви, че Франция може да засили присъствието си в страната, за да помогне на афганистанската армия и полиция, предаде Ройтерс.

Във вторник талибанският лидер Молла Омар призова чуждестранните сили да се изтеглят от Афганистан, припомня Ройтерс. Дипломати и местни военни отправиха призив за нова стратегия за борба с бунтовниците.

"Да се оттеглим би било действие, заслужаващо презрение във време, когато ставаме свидетели на бедите, причинени от тероризма по света", заяви Саркози. Той допълни, че евентуалното увеличаване на броя на френските войници ще бъде обсъдено в следващите няколко седмици. В момента Франция има 1900 войници в Афганистан.

Според комюнике на афганистанския президентски дворец Саркози е разговарял с афганистанския президент Хамид Карзай и двамата лидери са се съгласили, че сигурността и производството на опиум са двете основни предизвикателства за Афганистан. Френският президент уверил Карзай в дългосрочната френска политическа и военна подкрепа за Афганистан.