Франция може да изпрати допълнителен контингент в Афганистан
Франция може да изпрати допълнителен контингент в Афганистан / снимкa: БГНЕС

На предстоящия форум на НАТО в Букурещ президентът на Франция Никола Саркози ще постави условия за изпращането на допълнителен френски контингент в Афганистан. Това съобщи премиерът Франсоа Фийон, предаде ИТАР-ТАСС.

Фийон заяви в интервю за френски медии, че международната помощ трябва да нарасне, "афганизацията" да бъде ускорена, а съюзниците на Франция да поемат успоредно задължения по изпращането на допълнителни сили. Министър-председателят настоява да бъдат увеличени държавните програми за подпомагане на Кабул, да се разработи график за поетапна подмяна на международните сили с части на афганистанската армия и другите страни да поемат "синхронни" ангажименти за изпращане на подкрепления, пояснява агенцията.

Според Фийон афганистанската армия трябва изцяло да замени международните сили, разположени около столицата, още до лятото на 2009 г. Помолен от журналисти да потвърди, че Франция ще изпрати в Афганистан още 1000 военнослужещи, премиерът отговори, че "френските власти никога не са посочвали" подобно число.

В момента на афганистанска територия са разположени 1500 френски войници. Според последните допитвания, почти две трети от французите са против изпращането на нови сили в Афганистан, добавя агенцията.