Франция иска единен ГЩ в Брюксел
Франция иска единен ГЩ в Брюксел / снимкa: БГНЕС

Франция иска създаване на единен Генерален щаб в Брюксел за европейска автономна защита, която да допълва НАТО, като изхожда от принципа, че интересите на ЕС не винаги съвпадат с тези на САЩ, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Срещата на върха на НАТО в Страсбург и Кел е голям успех за Атлантическия алианс и надявам се голям успех за европейската отбрана и тя трябва да бъде отправна точка към по-амбициозни цели в тази област, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Бруно Льо Мер. "След време ще се нуждаем, въпреки че това е трудна цел, от единно военно командване на ЕС, от европейски Генерален щаб, който, например може да се намира в Брюксел. Той ще позволи да бъдат провеждани европейски операции навсякъде, където интересите на европейската сигурност са застрашени, каза още той.

 

"Днес има три генерални щаба, които правят това: един в Англия, един във Франция и един в Германия. Мисля, че ще бъде по-логично, по-разумно, дори по-икономично да имаме един ГЩ, който да ръководи операциите", каза още Льо Мер. "Европейският съюз може да се окаже в положение, при което да се наложи да защитава сам собствените си интереси в областта на сигурността без да може да разчита на някой друг", допълни той, като посочи за пример евентуален нов конфликт на Балканите.