Франция и САЩ са единодушни за запазване на примирието в Газа
Франция и САЩ са единодушни за запазване на примирието в Газа / снимкa: БГНЕС

Френският външен министър Бернар Кушнер и американският пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл са единодушни, че трябва да се даде приоритет на запазването на примирието в ивицата Газа, предаде Франс прес.

На работна среща с Кушнер в Париж пратеникът на президента на САЩ Барак Обама го е информирал за контактите си по време на близкоизточната си обиколка, съобщи френското външно министерство.

Мичъл посети Израел, Западния бряг, Египет, Йордания и Саудитска Арабия.

Бернар Кушнер е подчертал, че трябва да се действа бързо и е настоял, че е необходимо да се отворят пропускателните пунктове между Израел и ивицата Газа и да се подкрепя палестинският президент Махмуд Абас.

Кушнер ще участва в международната конференция на 2 март в Египет за възстановяването и хуманитарната помощ за ивицата Газа. След визитата си в Париж Мичъл е очакван в Лондон преди да се върне в САЩ, където ще докладва за мисията си на новия държавен секретар Хилари Клинтън.

В Париж пристигна палестинският президент Махмуд Абас, който се очаква да се срещне с френския си колега Никола Саркози. Абас ще се опита да спечели дипломатическа подкрепа за единно палестинско правителство и ще настоява за роля във възстановяването на разрушената от войната с Израел ивица Газа, посочва АП.