/ БГНЕС
Френското правителство реши да удължи днес с два месеца, до 24 юли, извънредното санитарно положение, въведено заради епидемията от Ковид-19, предаде Франс прес, като се позова на министъра на здравеопазването Оливие Веран.

Извънредното санитарно положение е в сила от 24 март в страната и се предвиждаше то да бъде отменено на 23 май. Но властите са преценили, че това би било преждевременно и че рисковете за ускоряване отново на епидемията ще бъдат големи в случай на рязко преустановяване на текущите ограничителни мерки. Това се посочва в проект на нормативен акт, разглеждан днес от френското правителство, който ще бъде обсъждан в понеделник в парламента.

Текстът посочва по-специално и при какви условия хората, идващи във Франция и заразените с вируса, ще трябва да бъдат поставени под карантина.

Пътниците до Франция, в това число и френски граждани, връщащи се у дома, ще бъдат поставени в задължителна двуседмична карантина, когато пристигнат на френска територия, като мярката цели забавяне на разпространението на вируса, допълва Ройтерс, като цитира Оливие Веран.

106-годишна французойка пребори COVID-19

В проекта на нормативния акт се говори и за въвеждане на "информационна система", касаеща болните и тяхното обкръжение, като продължителността на тази система ще бъде една година, добавя Франс прес.

Във Франция излизането от изолацията ще започне на 11 май. Днес френският здравен министър заяви, че хората ще трябва да се научат да живеят за известно време с вируса.

Във Франция от Ковид-19 починаха 24 594 души, като това са данните от вчера вечерта. Очаква се тази вечер те да бъдат актуализирани.
 
БТА