/ iStock/Getty Images
Френският електрически гигант Е Де Еф (EDF) се е ангажирал да рестартира всичките си ядрени реактори до зимата, за да помогне на страната да преодолее мащабната енергийна криза, влошена от войната в Украйна. Това обяви френският министър на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя каза, че френското правителство предприема действия за "избягване на ограничителните мерки" върху потреблението на енергия през идния зимен сезон, след специално заседание на кабинета, посветено на енергийните въпроси.

Европа с абсолютен рекорд в цената на електроенергията

Франция разчита на ядрени енергоблокове за производството на около 67 на сто от електроенергията си (повече от всяка друга държава), докато електроенергията, произведена от газ, е само около 7 на сто.

Към момента 32 от 56-те ядрени реактора на Франция, всички оперирани от Е Де Еф, са затворени за обичайна поддръжка и, в някои случаи, за отстраняване на проблеми с корозия. Правителството ще "следи отблизо" ситуацията с ядрените централи, които съобщават за проблеми с корозия. Е Де Еф е предприела действия по засегнатите от корозия реактори, съобщи Пание-Рюнаше.

Според изготвен график, започвайки от октомври, всяка седмица трябва да бъде рестартирана по една от спрените ядрени централи, каза също така министърката и добави, че търговията с електроенергия и газ със съседните Испания и Германия ще бъде засилена тази зима. 

Във вторник френският премиер Елизабет Борн предупреди, че при най-лошия сценарий през зимата може да има редовни двучасови прекъсвания на тока във френските домакинства.
БТА