/ iStock/Getty Images
От 9 август туристите ще могат да получат пропуски по същия модел като французите, които са се установили извън Франция
Френското правителство обяви, че ще приложи механизъм, който позволява на туристи, ваксинирани извън ЕС, да получат здравен пропуск.

"Нашата цел е от 9 август туристите, които са вече на националната територия, да могат да получат пропуски по същия модел като французите, които са се установили извън Франция", заяви френският държавен секретар по въпросите на туризма Жан-Батист Льомоан.

От понеделник правителството въведе механизъм, чрез който френските граждани, живеещи извън ЕС и ваксинирани в чужбина с признати от Европейската агенция за лекарствата ваксини да могат да получат специален здравен пропуск.

Във Франция използването на здравния пропуск влезе в сила на 21 юли в местата за развлечение и културните обекти, в които се събират над 50 души. Обхватът на пропуска ще бъде разширен, считано от 9 август за кафенетата, ресторантите, влаковете на дълги разстояния и вътрешните полети, както и за пациентите, които не се нуждаят от спешни грижи и за посетителите в болничните заведения и старческите домове. Съответният законопроект бе приет от френския парламент, но депутати от левицата сезираха Конституционния съвет, който днес се очаква да оповести решението си.

Днес Льомоан успокои чуждите студенти, записани във френски учебни заведения, като каза, че те ще могат да дойдат в страната и в идните дни ще бъдат обявени практическите детайли в тази насока.