/ ThinkStock/Getty Images
Франция организира в онлайн формат от 15 до 25 юни годишната среща на 54-те страни, подписали Антарктическия договор, предаде Франс прес. За първи път от 1989 г. Париж е домакин на събитието.

Антарктическият договор, подписан през 1959 г., замразява териториалните претенции върху Антарктика и посвещава този континент без обитатели на научни и мирни дейности. Страните по договора сега ще обсъждат темите за управление на фауната, на флората и на 52-те научни бази на най-южния континент в света. Но зад кулисите ще се поставят и по-деликатните въпроси за морските зони, граничещи с Антарктика, в които биоразнообразието е изключително богато и които са от ключово значение в борбата срещу климатичните промени.

От осем години има искане за създаване на две защитени морски зони, но Русия и Китай се противопоставят и отказват това, казва Оливие Поавр д'Арвор, посланик на Франция по въпросите, свързани с полюсите. Той допълва, че ако тези зони не бъдат категоризирани, то те ще останат в ръцете на рибарите, което ще застраши антарктическия крил, захранващ антарктическата фауна и формиращ жизненоважна биомаса.

Френският президент Еманюел Макрон е упълномощил посланика да повдигне този въпрос пред руснаците и китайците.


 
БТА