За 54-и път Световния икономически форум събра делегати от различни страни в швейцарския ски курорт Давос. Те са изправени пред много глобални предизвикателства, сред които: усложнение на военните конфликти, влошаване на изменението на климата, слаба световна икономика, страхове от изкуствения интелект, както и атаки срещу търговски кораби в Червено море, съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA). 

В своя доклад, публикуван в сряда, организаторите на срещата заявиха, че дезинформацията е най-големият краткосрочен риск.

В него се отбелязва, че потенциалното въздействие върху изборите в световен мащаб през следващите две години е значително и това може да доведе до поставяне под въпрос легитимността на избраните правителства. А това от своя страна, разбира се, може да застраши демократичните процеси, да доведе до по-нататъшна социална поляризация, бунтове, стачки или дори вътрешнодържавно насилие.

Тагарев: Дезинформация и пропаганда - основен елемент от хибридната война на Кремъл

Срещата се провежда на фона на две големи войни в Украйна и Газа. Сред присъстващите в Давос са израелският президент, Исак Херцог, украинският президент, Владимир Зеленски, китайският премиер Ли Цян и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Заедно с политическите лидери ще бъдат и стотици от най-влиятелните изпълнителни директори в света. Критиците казват, че тяхното богатство се е увеличило, докато милиарди стават все по-бедни.

Организаторите на срещата на върха казват, че е жизненоважно да се съберат политически и бизнес лидери, за да намерят решения на безбройните световни предизвикателства.
Voice of America (VOA)