Фондация Кадафи е съобщила преди години, че медиците са били измъчвани
Фондация Кадафи е съобщила преди години, че медиците са били измъчвани / netinfo

Фондация "Кадафи" заяви, че от години съобщава за прилагането на изтезания спрямо българските медицински сестри и лекар при разпитите им в Либия, съобщи Франс прес.

"От години говорим за злоупотреби и за случаи на изтезания в цял свят", заяви пред АФП източник от фондацията, оглавявана от сина на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам.

"Това е гледната точка на фондацията. Съдът реши друго и ние уважаваме неговото решение", добави неназованият източник по повод изявленията на Сейф ал Ислам онзи ден пред телевизия "Ал Джазира", в които той призна, че шестимата медици са били изтезавани.

Фондацията припомни, че след освобождаването на шестимата медици е изразила своите резерви относно оправдателните присъди срещу либийските полицаи, обвинени, че са изтръгнали с мъчения самопризнанията на медиците.

Фондацията е информирала за злоупотреби по случая и изтъкнала лошата хигиена в болницата към момента на събитията, принуждавайки тогавашния либийски здравен министър да подаде оставка, отбелязва Франс прес.