/ БГНЕС
Надявам всички партии да се възползват от този момент и да подкрепят конституционните промени, сега е правилният момент. Става дума за вашето бъдеще и всички партии носят отговорност за бъдещето на Северна Македония.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместната пресконференция с премиера Димитър Ковачевски след срещата им в Скопие.

Урсула фон дер Лайен започва четиридневна обиколка в страните от Западните Балкани

"Със сигурност съм наясно с промяната в конституцията. Първите стъпки вече са направени в парламента и това е добра новина. Надявам, че всички партии ще използват тази възможност да продължат напред, защото сега е правилният момент, целият ЕС и всички страни, които искат присъедините се към процеса на разширяване. Ето защо е важно да използвате този момент", каза Фон дер Лайен. "Северна Македония вече постигна много и моето желание е да продължите безусловно. Процесът на проверка върви гладко и ние се стремим да започнем преговори за клъстера "Основни теми" тази година."

Председателят на ЕК изрази надежда, че партиите ще подкрепят конституционните промени, защото "всички носят отговорност за бъдещето на страната".

"Изборът е ваш и затова наистина се надявам всички партии да се възползват от този момент и да подкрепят конституционните промени. Става дума за вашето бъдеще и всички партии носят отговорност за бъдещето на Северна Македония", каза тя. "Знаем, че ЕС има дълга история на присъединяване, не винаги е бил Съюз от 27 членки, но непрекъснато работи върху разширяването и има история на уважение към всички и всяка нация и към многообразието, което представляваме. Ето защо съм сигурна, че един ден ще посрещнем Северна Македония."

Второто послание, предадено днес от Фон дер Лайен е, че икономиките трябва да се консолидират.

"Вече го правим. Поглеждайки назад, имаме инвестиционен план от 30 милиарда евро, който се изпълнява бързо, заяви тя, като спомена инвестициите в чиста енергия като слънчевите електроцентрали в Битоля и Осломей, вятърния парк в Богданци и подкрепата от 80 милиона евро за справяне с енергийната криза миналата година.

Мицкоски: По отношение на спора с България тепърва предстоят трудни дни за Северна Македония

Ковачевски от своя страна каза, че Фон дер Лайен винаги идва с конкретни стъпки и планове за подхода към ЕС, а днес двамата са обсъдили и конкретния план за растеж, който ще донесе конкретни ползи на РСМ и нейните граждани дори преди пълноправното членство .

"Този план ще даде нов силен тласък на европейската интеграция на страната. С прилагането му, което зависи и от ЕС, но преди всичко от нас, Западните Балкани ще удвоят размера на икономиката на региона, а нашите икономики ще растат с около 10%", каза премиерът Ковачевски.

Някои от ползите, дължащи се на плана, са: възможността за отваряне на пазара на ЕС за македонски продукти, увеличаване на обхвата на безмитните продукти, гладко движение на услугите в областта на електронната търговия и повишаване на качеството на образование. От независимостта на страната до днес, подкрепата от ЕС за Северна Македония възлиза на над 3,3 милиарда евро.

Министър-председателят Димитър Ковачевски подчерта, че европейското бъдеще на държавата не трябва да бъде заложник на политически сметки.

Той изрази надежда партиите, които са против промяната на Конституцията, да покажат, че са за Европейско бъдеще за страната, защото "сега има прозорец за присъединяване към ЕС".

„Надявам се тези, които винаги в историята са били против европейската и атлантическата интеграция на страната, най-после, за първи път в своето политическо съществуване, да покажат в парламента, че са за европейското бъдеще на страната“, заяви Ковачевски.

Според премиера вече има отворен прозорец за присъединяване към ЕС.
БГНЕС