Финландия поема председателството на ЕС
Финландия поема председателството на ЕС / netinfo

Финландия поема председателството на Европейския съюз от днес с амбицията да постигне конкретни резултати във възстановяване на легитимността на съюза и извършване на реформа на институциите му.

"Имаме нужда от една "Европа на резултатите", заяви през тази седмица финландският премиер Мати Ваханен, който поема ръководството на блока от австрийския канцлер Волфганг Шусел. Това е второто председателство на Финландия след 1999 г. и този път северната страна си е поставила много приоритети, които трябва да продължат австрийската програма - засилване на прозрачността в работата на институциите, провъзгласяване на иновациите и конкурентноспособността, отбраната и околната среда, както и въпросът с разширяването.

Освен преговорите с Турция, Румъния и България, както и останалите балкански държави, Хелзинки възнамерява да постигне консенсус по време на срещата на върха през декември във връзка с "капацитета на ЕС да поглъща новите членки както институционално, така и политически или икономически".

По време на финландското председателство ще стане ясно дали България и Румъния ще се присъединят към съюза на 1 януари 2007 г. или ще бъдат отложени за 2008 г. Остава и нелеката задача за преговорите с Турция, които са “застрашени” от отказа на Анкара да отвори пристанищата и летищата си за кипърски кораби и самолети.