Финландия и Русия
Финландия и Русия / iStock/Getty Images
Изправена пред рязко увеличаване на броя на пристигащите от Русия, от полунощ днес (21:00 ч. по Гринуич) Финландия ще затвори границите си за руски граждани с европейски туристически визи, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Обявената от Москва "частична мобилизация" за войната в Украйна, довела до рязко увеличение на броя на пристигащите от Русия,  "значително повлия" за взимане на това решение, заяви министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто. Незаконните референдуми в Източна Украйна и предполагаемият саботаж на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море "засилиха безпокойството", добави той.

По този начин скандинавската страна се присъединява де факто към решението, взето в началото на септември от Полша и трите балтийски страни (Естония, Латвия, Литва) - членки на Европейския съюз с обща граница с Русия.

Мярката беше обсъждана във Финландия още преди указа на Владимир Путин за мобилизация поради значителния брой посещения на руски туристи през лятото, което предизвика полемика в северната страна.

От 1 септември Финландия намали броя на визите, включително за туристически цели, издавани на руски граждани, до една десета от обичайния - стъпка, разглеждана като проява на солидарност с Украйна. По-рано външният министър изрази особени притеснения от руския "туристически маршрут" през летището на Хелзинки. Руснаците влизаха в съседна Финландия, за да летят оттам за други европейски държави, като начин за заобикаляне на наложената след началото на войната забрана за полети от Русия.

Руските граждани все още могат да влизат във Финландия по семейни причини, с цел обучение или работа. Изключение се прави и за руски дисиденти.
Решението "цели да спре руския туризъм към Финландия и свързаното с него транзитно преминаване през страната", заяви на пресконференция Хависто.
Хелзинки призна, че решението може да доведе до увеличаване на молбите за убежище и опитите за нелегално преминаване на границата.
БТА