борове борова гора
борове борова гора / ThinkStock/Getty Images
Финландската горска администрация обяви създаването на стратегически запас от борови шишарки, съобщава изданието Yle, като уточнява, че органът планира да събере запас за 10 години напред.

По данни на медията в някои северни региони – особено в Лапландия, запасите за засаждане на гори са почти празни, така че държавата планира да закупи около милион литра висококачествени шишарки.

Единственият стратегически склад за шишарки се намира в лапландската столица Рованиеми. Към настоящия момент около 15 хиляди кг борови шишарки се съхраняват при условия на дълбоко замразяване. При необходимост те може да се използват за залесяване. Горското управление планира да направи резерви, които биха били достатъчни за период от десет години – настоящите запаси биха стигнали само за срок от максимум една година.

В Рованиеми вече работи пункт за събиране на шишарки. Един литър от тях – ако са с добро качество – се изкупува за 1,2 евро. За програмата са отпуснати общо около 3 млн. евро. Отделът по горите се надява, че в събирането ще се включат активно жителите на Лапландия, голяма част от които останаха без работа в условията на кризата от коронавируса.

Както отбелязва вестникът, в по-южните части на страната не се правят стратегически запаси от шишарки, тъй като семената на тези видове, които толерират местния климат, са постоянно достъпни в продажба.
Агенция "Фокус"