Парламентът на Финландия прие закон, с който дава на граничните служители правото да блокират преминаването на търсещите убежище от Русия, след като повече от 1300 души пристигнаха в страната, принуждавайки Хелзинки да затвори границата си, предаде Си Ен Ен.

Финландия обвини съседна Русия, че използва миграцията като оръжие, като насърчава десетки мигранти от страни като Сирия и Сомалия да пресичат границата - твърдение, което Кремъл отрича.

Хелзинки смята, че Москва насърчава преминаването на мигранти в отговор на присъединяването на Финландия към НАТО, която подкрепя Украйна срещу руската инвазия.

Дясното правителство на министър-председателя Орпо заяви, че законопроектът е от жизненоважно значение за спиране на бъдещи бежанци, въпреки че законът е в противоречие с международните ангажименти на Финландия в областта на правата на човека.

"Това е силно послание към Русия, силно послание към нашите съюзници, че Финландия се грижи за собствената си сигурност, ние се грижим за сигурността на границата на ЕС", заяви Орпо на пресконференция след гласуването.

От миналото лято насам повече от 1300 лица, търсещи убежище, са преминали от Русия, но от март до 11 юли не е имало нови пристигания.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС