/ /iStock
Днес, по време на по-широките срещи на Г-20 в Индия, финансовите ръководители на страните от Г-7 ще обсъдят помощта за засегнатата от войната Украйна, дълговите проблеми на икономиките в затруднено положение, банковата реформа и глобалното данъчно споразумение, предаде АФП.

Основният акцент на разговорите, в които ще участва и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, ще бъде подкрепата за многостранните кредитори за развитие като Световната банка. Целта е се справят по-добре с предизвикателства като изменението на климата и бедността, заявиха американски представители.

"Тъй като над половината от всички държави с ниски доходи са изложени на висок риск от дългови затруднения или са в затруднено положение, от решаващо значение е да предприемем колективни действия, за да помогнем на тези държави - а оттам и на световната икономика - да стъпят на по-сигурна основа", се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ преди срещата в Гандинагар.

В сряда Г-7 обеща на среща на върха в Литва да подкрепи Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да бъде победена руската инвазия.

Всяко обсъждане на темата за Украйна е неудобно за домакина Индия, която не е осъдила руската инвазия, но също така е част от „Quad“ заедно с Австралия, Съединените щати и Япония.

Срещите на Г7 предхождат срещата на финансовите ръководители и ръководителите на централните банки на страните от Г-20 утре и във вторник също в Гандинагар, като ръководителят на Световната банка Аджай Банга предупреди за "дълбоко недоверие..., което тихо разединява глобалния Север и Юг в момент, когато трябва да се обединим".

Кризата, свързана с изменението на климата, усилията за възстановяване след пандемии, войната в Украйна и липсата на напредък в борбата с бедността създават разделения, каза той.
БГНЕС