Филипински ислямисти заплашват да обезглавят германски пленник
Филипински ислямисти заплашват да обезглавят германски пленник / БГНЕС

Филипинските ислямски екстремисти от групировката "Абу Саяф" заплашват да убият един от двамата германски граждани, пленени от тях и превърнати в заложници тази пролет, предаде ТАСС.

Ислямистите заявиха, че ще обезглавят като начало един от пленниците, ако до 10 октомври не бъдат изпълнени исканията им. Те настояват по-специално да получат откуп от 250 милиона песо (към 5,6 млн. долара) и германското правителство да спре подкрепата си за САЩ в борбата им срещу мюсюлманските екстремисти в Близкия изток.

През септември "Абу Саяф" вече заплаши да убие и двамата заложници, ако Германия не спре да подкрепя американските действия срещу джихадистите от "Ислямска държава". Говорителка на министерството на външните работи в Берлин каза тогава, че "заплахите не са уместен начин да се влияе на германската външна политика".

Според информации в медиите германската съпружеска двойка - Щефан Оконек на 70 години и Хенрике Дилен на 50, бе отвлечена от яхта във водите между малайзийския остров Борнео и Южните Филипини през април.

Смятана за филипинска клетка от международната терористична мрежа Ал Кайда, "Абу Саяф" е малобройна, но най-агресивно настроената спрямо Манила ислямска бунтовническа групировка в региона. ЕС и САЩ нареждат тази банда сред международните терористични организации. Тя стои зад десетки мащабни терористични акции от последните години на филипинския архипелаг, допълва ТАСС.

Източник: БТА