Филипините ще изпратят още здравни работници в Либия
Филипините ще изпратят още здравни работници в Либия / netinfo

Филипините и Либия ще подпишат идната седмица в Триполи споразумение, по силата на което Манила ще изпрати още здравни работници в Либия, съобщи френският новинарски телевизионен канал "Франс 24" в интернет сайта си.

Според филипинския министър на труда Артуро Брион споразумението ще позволи на филипински медици да бъдат наемани пряко от либийските здравни служби, а не от посреднически фирми за подбор на персонала.

Сега около 8000 филипински медицински сестри, строителни работници и инженери работят в Либия. Брион не уточни още колко филипински медици ще бъдат изпратени в Джамахирията.

Пет български медицински сестри и палестински лекар са осъдени смърт в Либия по обвинение в умишлено заразяване с вируса на СПИН на стотици либийски деца в детската болница в Бенгази, в която са работили, припомня сайтът на новинарския канал. Шестимата бяха осъдени на смърт първо през 2004 г., но после либийският върховен съд отмени присъдите. Смъртни присъди срещу тях бяха произнесени повторно след ново дело на 19 декември 2006 г.

Смъртните присъди на шестимата медици бяха наложени отново въпреки свидетелствата на международни експерти, че епидемията от СПИН сред либийските деца се дължи на лошата хигиена в болницата в Бенгази.

Около 8 милиона филипинци работят в чужбина. Повечето от тях са медицински работници. Миналата година те са превели в родината си 12,8 милиарда долара, с което имат голям принос във филипинския брутен вътрешен продукт, отбелязва сайтът на новинарския канал.