яхта
яхта / iStock/Getty Images
Съдът във Фиджи отхвърли искането на американските власти да спре процедурата по конфискуване на руската суперяхта "Амадея".

Яхтата на стойност 300 млн. долара, свързвана от САЩ с милиардера олигарх и политик Сюлейман Керимов, който е обект на санкции, беше конфискувана при пристигането си във Фиджи преди месец по искане на Вашингтон.

Регистрираните собственици на яхтата Millemarin Investments отричат Керимов да е собственик и твърдят, че законът на Фиджи, съгласно който "Амадея" е задържана, не позволява на Съединените щати да я отнемат.

Във Фиджи конфискуваха суперяхтата на руски милиардер, приближен до Путин

Техният адвокат в страната Фейзел Ханиф твърди, че съдията от Върховния съд, който първоначално е одобрил конфискуването на 106-метровата "Амадея", е бил "поразен" от искането на Вашингтон.

В писмено решение Апелативният съд заяви, че отхвърля жалбата на Millemarin Investments, като решението трябва да влезе в сила след седем дни.

Ханиф заяви пред репортери, че планира да отнесе делото до Върховния съд на Фиджи и ще подаде молба за съдебна заповед, която да спре американските агенти да отплават с "Амадея" от Фиджи преди разглеждането на жалбата.

Преди агентите на ФБР да се качат на борда на "Амадея" след пристигането ѝ в пристанище Лаутока през април, Ханиф вече бе подал жалба, в която твърди, че истинският собственик на кораба е Едуард Худайнатов - богат руснак, който не е подложен на санкции.

Той заяви, че Съединените щати нямат право да конфискуват "Амадея", докато не бъде решен въпросът за собствеността.

През 2018 г. Съединените щати наложиха санкции на Керимов за предполагаемо пране на пари, а след нахлуването на Русия в Украйна беше допълнително санкциониран от няколко държави и от Европейския съюз.

В публично оповестеното копие на оригиналната заповед за конфискация на плавателния съд частта, в която се изброяват различни причини да се смята, че Керимов е истинският, действителен собственик на яхтата, е частично затъмнена.

В документите, представени пред Апелативния съд, обаче, като собственик е посочен Худайнатов, като "Амадея" е регистрирана на Каймановите острови и се държи от базираната на Кайманите Millemarin Investments.

Худайнатов - бивш ръководител на контролираната от държавата руска петролна и газова компания "Роснефт", е свързван и със суперяхтата "Шехерезада" на стойност 700 млн. долара, която беше конфискувана в Италия и също е обект на разследване за собствеността върху нея
 
БГНС