Фидел Кастро заклейми варварската империя САЩ
Фидел Кастро заклейми варварската империя САЩ / Reuters

Първият секретар на Кубинската комунистическа партия и бивш лидер на Куба Фидел Кастро заклейми "варварската империя" САЩ и капитализма в реч пред многохилядна публика по повод 50-годишнината от създаването на Комитетите за защита на революцията (КЗР), предаде Франс прес.

"Революцията ни се изправи срещу най-могъщата империя в света, империята на янките. Това е варварска империя и няколко от лидерите й са варвари. Това е най-войнолюбивата империя", заяви 84-годишният Кастро в предварително подготвена реч от 45 минути, а след това продължи да говори импровизирано още половин час.

Речта на Кастро бе произнесена пред Музея на революцията, където той обяви на 28 септември 1960 г. създаването на КЗР.

Комитетите за защита на революцията са смятани за "очите и ушите на Революцията" и една от задачите им е да разкриват "контрареволюционери". Това е най-голямата колективна организация в Куба с около 8 милиона членове при общо население около 11,3 милиона души.

Куба е под ембарго от САЩ за последните 48 години. Кастро не спомена в речта си социално-икономическите трудности на държавата, която до март трябва да съкрати 500 000 чиновници от общо 4,2 милиона и да улесни свободното предприемачество за дребните търговци.

"Капитализмът няма никаква морална стойност. В него няма нищо етично, всичко е комерсиално. Така не се образова един народ, а само се превръщат хората в егоисти и бандити", заяви Фидел Кастро, цитиран от БТА.

От юли насам Кастро многократно се е изказвал публично за опасността от ядрена войска между САЩ, съюзника им Израел и Иран.

Днес той изрази надежда, че "господинчото" Барак Обама, президента на САЩ, няма да прибегне до военно нападение срещу Иран, който е подложен на международни критики заради ядрената си програма, която според западните страни се използва за разработване на ядрено оръжие.