Фидел Кастро: САЩ мами света за 11 септември
Фидел Кастро: САЩ мами света за 11 септември / netinfo

Кубинският лидер Фидел Кастро, който поради лошо здравословно състояние временно е предал пълномощията на брат си Раул, каза, че правителството на САЩ е информирало погрешно американците и останалия свят за атаките от 11 септември, предаде Ройтерс.

В есе, прочетено от говорител по кубинската телевизия през тази нощ, Кастро казва, че Пентагонът е бил ударен от ракета, а не от самолет, тъй като не били открити следи от пасажери.

"Днес се знае, че е имало умишлена дезинформация", пише Кастро, който не се е явявал публично след коремна операция през юли 2006 г.

"Проучвайки удара на самолети, подобен на този срещу кулите близнаци, които са насочени срещу гъсто населени градове, можем да заключим, че не самолет се е разбил в Пентагона", казва Кастро.

"Само метателно оръжие може да причини геометричната кръгла дупка, която уж била направена от самолета", пояснява той. "Бяхме измамени като всички останали жители на планетата", добавя кубинският лидер.

Според Кастро истината за атаките от 11 септември с отвлечените самолети, при които загинаха близо 3000 души, вероятно никога няма да бъде узната.

Есето на Кастро от 4256 думи не споменава дали Осама бин Ладен и ислямистката му терористична мрежа Ал Кайда стоят зад атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк и срещу Вашингтон.

Кастро, който стана мишена за заговори за убийство от ЦРУ след революцията от 1959 г. каза, че през 1984 г. Куба е дала информация на силите за сигурност на САЩ за план да бъде убит тогавашния президент Роналд Рейгън по време на предизборна кампания в Северна Каролина.

Сигналът на Куба довел до ареста на група от евентуалните убийци и осуетил заговора, пише Кастро.