Фидел Кастро навършва днес 81 години
Фидел Кастро навършва днес 81 години / netinfo

Кубинският ръководител Фидел Кастро навършва днес 81 години. През последната година той се отдалечи от властта поради тежко заболяване и се превърна в "патриарх" на режим, над който възнамерява да бди до последен дъх, предаде Франс прес.

Кастро все още има официални, но не и публични изяви и лека-полека изчезва от вниманието на сънародниците си. Макар и привързани към неговия образ, те все по-често се замислят за бъдещето и подготовката за смяна във властта, дори в лицето на неговия брат Раул Кастро, който от една година временно изпълнява функциите на държавен глава.

До вчера /неделя/ не се знаеше дали ще има празненства по случай рождения ден на кубинския ръководител и дали той ще се появи по телевизията или ще се изкаже в печата.

Официално "в процес на възстановяване" след коремна операция преди повече от година, бившият "гериеро" явно се бори с упорита болест. В тази борба той си помага с перото - от края на март досега е публикувал 37 коментара - повечето за международното положение и много по-малко по въпроси, свързани с Куба.

Анализатори са на мнение, че Фидел Кастро ще запази правомощията на "патриарх", независимо дали през април ще бъде подновен мандатът му на държавен глава или ще предаде властта на брат си Раул или на някой друг.